Nejlepší notebooky do 25 000 Kč

V dnešní době, kdy se technologie posouvá rychle kupředu a ruku v ruce s tím klesá i cena elektroniky, již není problém sehnat kvalitní a výkonný notebook do 25 000 Kč. Právě naopak, za tuto cenu již najdete velké množství notebooků s velmi dobrým poměrem ceny a slušného výkonu. Pojďme se tedy na ty nejlepší z nich podívat.

1. MacBook Air 13 MacBook Air 13" M1
Kvalitní notebook s pěkným designem
4.9 / 5
2. Lenovo IdeaPad 5 Pro Lenovo IdeaPad 5 Pro
Poměr cena/výkon
4.9 / 5
3. Lenovo IdeaPad Slim 5 Lenovo IdeaPad Slim 5
Kvalitní notebook
4.8 / 5
4. Notebook HP ProBook 450 G10 HP ProBook 450 G10
Pěkný notebook za dobrou cenu
4.8 / 5
5. Dell Inspiron 14 (5420) Dell Inspiron 14 (5420)
Kvalitní notebook s dobrým výkonem
4.8 / 5

Nejlepší notebooky do 25 000 Kč

MacBook Air 13" M1

Kvalitní notebook s pěkným designem
MacBook Air 13

Klady

  • Výkon
  • Design
  • Poměr cena/výkon
  • Kvalitní displej

Zápory

  • Někomu nemusí vyhovovat MacOS

lze pořídit v českých e-shopech za cenu od do  

MacBook Air 13″ s čipem Apple M1 vás zaujme nejen svým designem, ale především výkonem, který zajišťuje jeho nejnovější 5nm procesor. Tento model nabízí 13,3palcový lesklý IPS displej s rozlišením 2560 × 1600 px, který zaručuje ostrý a čistý obraz. S 8 GB operační paměti a integrovanou 7jádrovou GPU je tento notebook ideální pro náročné aplikace a hry. SSD disk s kapacitou 256 GB zase poskytuje dostatek prostoru pro vaše soubory a rychlý přístup k datům.

MacBook Air je známý svou dlouhou výdrží baterie, která dosahuje až 18 hodin při přehrávání videa, což vám umožní pracovat nebo se bavit celý den bez nutnosti nabíjení. Klávesnice s podsvícením a novým křídlovým mechanismem kláves zajišťuje pohodlné a tiché psaní, zatímco větší Force Touch trackpad usnadňuje ovládání. Konektivita je rovněž na vysoké úrovni díky dvěma portům Thunderbolt / USB 4, které umožňují připojení široké škály příslušenství.

Bezpečnost vašich dat zaručuje čtečka otisků prstů Touch ID a nejnovější operační systém macOS Big Sur, který zároveň nabízí mnoho funkcí pro efektivní práci i zábavu. Při ceně do 25 000 Kč se MacBook Air 13″ M1 jeví jako vynikající volba pro ty, kteří hledají spojení výkonu, mobility a kvality.

MacBook Air 13" M1 se v českých internetových obchodech prodává od  .

Lenovo IdeaPad 5 Pro

Poměr cena/výkon
Lenovo IdeaPad 5 Pro

Klady

  • Poměr cena/výkon
  • Displej
  • Výdrž baterie
  • Tichý chod

Zápory

  • Malinko těžší

lze pořídit v českých e-shopech za cenu od do  

Hledáte notebook, který nejen skvěle vypadá, ale zároveň zvládne i ty nejnáročnější úkoly? Lenovo IdeaPad 5 Pro sedmé generace je přesně to, co potřebujete. Tento model pohání procesor AMD Ryzen 5 6600HS, který ve spojení s grafickou kartou NVIDIA GeForce RTX 3050 a 16GB operační pamětí RAM zajišťuje bezchybný chod všech aplikací. Na 16″ IPS antireflexním displeji s rozlišením 2560 × 1600 a obnovovací frekvencí 120 Hz uvidíte každý detail ve vynikající kvalitě.

Notebook je vybaven SSD diskem s kapacitou 1000 GB, což znamená dostatek místa pro všechny vaše soubory a bleskurychlé načítání dat. Lenovo IdeaPad 5 Pro vás nadchne také svým nadčasovým designem a odolnou hliníkovou konstrukcí. A s hmotností pouze 1,95 kg je ideální pro časté přenášení.

Pro milovníky kvalitního zvuku je notebook vybaven dvojicí reproduktorů s technologií Dolby Atmos, což zaručuje působivý zvukový zážitek. Dlouhá výdrž baterie a rychlé nabíjení znamenají, že na cestách nebudete muset hledat zásuvku. A díky nejnovějšímu standardu WiFi 6 se můžete spolehnout na stabilní a rychlé internetové připojení kdekoliv.

Lenovo IdeaPad 5 Pro se v českých internetových obchodech prodává od  .

Lenovo IdeaPad Slim 5

Kvalitní notebook
Lenovo IdeaPad Slim 5

Klady

  • Design
  • Poměr cena/výkon
  • Kvalitní provedení

Zápory

lze pořídit v českých e-shopech za cenu od do  

Lenovo IdeaPad Slim 5 je ideální volba pro ty, kteří hledají spojení výkonu, stylu a portability v cenové kategorii do 25 000 Kč. Tento notebook je vybaven nejnovějším procesorem Intel Core i5 13420H, který společně s 16GB operační pamětí LPDDR5 a rychlým 1000GB SSD zajišťuje plynulý chod a rychlé reakce na všechny vaše požadavky. Obrazová stránka je rovněž na vysoké úrovni díky 16palcovému IPS antireflexnímu displeji s rozlišením 2560 × 1600 a širokým pokrytím barevného gamutu sRGB, který přináší ostré detaily a věrné podání barev. Díky certifikaci TUV Low Blue Light navíc bude méně namáhat vaše oči.

Design notebooku je moderní a praktický – jeho hliníkové tělo splňuje armádní standardy odolnosti MIL-STD-810H a váží pouze 1,89 kg, což usnadňuje jeho přenášení. K dispozici je v několika elegantních barvách – Cloud Grey, Abyss Blue a Violet, takže si můžete vybrat přesně podle svého vkusu. Co se týče multimediálního využití, Lenovo IdeaPad Slim 5 nabízí výborný zvukový zážitek díky dvojici reproduktorů s technologií Dolby Audio a vysoce kvalitní FullHD webkamery, která je ideální pro videohovory. Velká baterie s kapacitou 56,6 Wh a podpora rychlého nabíjení Rapid Charge Boost zajistí, že vám energie nevyprší ani během dlouhého dne mimo domov. Konektivita je rovněž na špičkové úrovni s nejnovějším standardem WiFi 6, Bluetooth 5.1 a kompletní sadou portů včetně USB 3.2 Gen 1, USB-C a HDMI. Pokud hledáte spolehlivý, stylový a výkonný notebook v dostupné cenové kategorii, Lenovo IdeaPad Slim 5 je jistě skvělou volbou.

Lenovo IdeaPad Slim 5 se v českých internetových obchodech prodává od  .

HP ProBook 450 G10

Pěkný notebook za dobrou cenu
Notebook HP ProBook 450 G10

Klady

  • Pěkný design
  • Poměr cena/výkon
  • Kovové provedení
  • Displej

Zápory

lze pořídit v českých e-shopech za cenu od do  

HP ProBook 450 G10, notebook pro každodenní použití, který vás nezklame ani v náročnějších pracovních dnech. Tento model pohání desetijádrový procesor Intel Core i5 1335U, což zajistí hladký chod a efektivní multitasking. S 16GB operační pamětí DDR4 a SSD diskem o kapacitě 1000 GB máte jistotu rychlého načítání aplikací a dostatek prostoru pro vaše soubory. Jeho 15.6″ Full HD IPS displej s matnou povrchovou úpravou nabízí komfortní sledování bez odlesků, ideální pro dlouhé hodiny práce nebo při sledování multimédií. Ostrý obraz a široké pozorovací úhly zaručují kvalitní vizuální zážitek.

Pro ty, kteří potřebují spojení bezpečnosti a pohodlí, nabízí tento model čtečku otisků prstů a podsvícenou klávesnici, což oceníte zejména při práci v slabě osvětlených prostorách. K bezpečnostní výbavě patří také technologie TPM 2.0, která chrání vaše data před neoprávněným přístupem. Notebook je vybaven moderními konektory, včetně dvou USB Type-C s podporou DisplayPort a napájení, a nabízí nejnovější bezdrátové technologie WiFi 6E a Bluetooth 5.3, což zaručuje vysokou rychlost a stabilitu spojení. To vše v lehkém a kompaktním provedení s hmotností pouze 1,74 kg, což činí HP ProBook 450 G10 ideální volbou pro profesionály, kteří jsou často na cestách.

HP ProBook 450 G10 se v českých internetových obchodech prodává od  .

Dell Inspiron 14 (5420)

Kvalitní notebook s dobrým výkonem
Dell Inspiron 14 (5420)

Klady

  • Cena
  • Výkon
  • Displej
  • Provedení a konstrukce

Zápory

lze pořídit v českých e-shopech za cenu od do  

Dell Inspiron 14 (5420) ztělesňuje perfektní kombinaci elegance a výkonu ve své platinově stříbrné konstrukci doplněné o hliníkové prvky, což z něj činí nejen stylové, ale i odolné zařízení vhodné pro každodenní použití. Je ideální pro profesionály i běžné uživatele, kteří potřebují spolehlivý a snadno přenosný notebook s hmotností pouze 1,55 kg. Jeho desetijádrový procesor Intel Core i7 1255U z 12. generace a 16 GB operační paměti DDR4 zajišťují dostatečný výkon pro náročné aplikace a multitasking bez zaváhání. Samostatná grafická karta NVIDIA GeForce MX570 s 2 GB paměti pak umožňuje bezproblémovou práci s graficky náročnými programy a hraní her. Notebook dále nabízí 14palcový antireflexní displej s rozlišením Full HD+ a vysokou svítivostí, který poskytuje ostrý obraz a živé barvy, což oceníte zejména při práci s multimédii nebo sledování videí.

Pro pohodlí uživatelů je notebook vybaven ergonomicky navrženou podsvícenou klávesnicí, která usnadňuje psaní i v špatně osvětlených prostředích, a čtečkou otisků prstů, která zabezpečí rychlé a bezpečné přihlášení. Integrované duální mikrofony s technologií snižování hluku a reproduktory s technologií Waves MaxxAudio Pro zajišťují křišťálově čistý zvuk během hovorů a poslechu hudby. Díky technologii Dell Mobile Connect můžete snadno synchronizovat obsah mezi notebookem a vaším chytrým telefonem, což umožňuje efektivnější práci s oznámeními a zprávami. Dell Inspiron 14 (5420) je nejen výkonný a multifunkční, ale také šetrný k životnímu prostředí s certifikací EPEAT Silver, používáním ekologických materiálů a 100% recyklovaným papírem pro balení, což dokazuje závazek značky Dell k udržitelnosti a inovacím.

Dell Inspiron 14 (5420) se v českých internetových obchodech prodává od  .

Jak vybrat notebook do 25 000 Kč

Před výberem notebooku do 25 000 Kč je potřeba promyslet hned několik klíčových aspektů, které ovlivní vaši spokojenost s výsledným nákupem. Pojďme se na ně tedy podívat.

Stanovení vlastních priorit a potřeb

Při výběru notebooku do 25 000 Kč je zásadní nejprve definovat, jaký bude jeho hlavní účel použití. Pro studium je ideální lehký a kompaktní notebook s dobrou výdrží baterie, zatímco pro kancelářskou práci byste měli hledat model s rychlým procesorem a dostatkem RAM pro efektivní multitasking. Jestliže hledáte notebook primárně pro multimediální zábavu, zaměřte se na kvalitní displej a dobré reproduktory. Pro hraní her pak hledejte robustnější specifikace, i když v této cenové kategorii budou možnosti omezené.

Dále je důležité zvážit, jak často a kde budete notebook používat. Pro běžné domácí použití může být vhodnější větší model s lepším poměrem cena/výkon, zatímco pro časté cestování byste měli preferovat něco lehčího a s delší výdrží baterie. Pokud pracujete s profesionálním softwarem, vyžadujícím výkonnější hardware, nezapomeňte to také zohlednit při výběru.

Osobní preference hrají rovněž roli – ať už jde o design, značku, nebo specifické funkce. Při výběru se nebojte opřít o vlastní zkušenosti nebo doporučení, která vám mohou pomoci najít ten pravý model, který bude nejen funkční, ale také vám bude vizuálně vyhovovat.

Notebook do 25 000 Kč
Notebook do 25 000 Kč již dokáže nabídnout dobrý poměr cena/výkon

Procesor

Při výběru notebooku do 25 000 Kč je klíčové zvolit vhodný procesor, který je základním stavebním kamenem výkonu počítače. Na trhu dominují dva hlavní výrobci – Intel a AMD. Intel nabízí procesory jako Core i3 a Core i5, které jsou ideální pro běžné použití až středně náročné aplikace. Core i3 se hodí pro základní úkoly jako internetové prohlížení a práci s dokumenty, zatímco Core i5 nabízí více síly pro multitasking a náročnější programy. Naproti tomu AMD přichází s řadami Ryzen 3 a Ryzen 5, kde Ryzen 3 poskytuje srovnatelný výkon s Intel Core i3 a Ryzen 5 je vhodný pro uživatele, kteří potřebují extra výkon například pro hraní her.

Výběr procesoru by měl zohlednit počet jader, frekvenci a spotřebu energie. Vícejádrové procesory zvládnou lépe multitasking a jsou preferované pro náročnější úlohy, zatímco vyšší frekvence znamená rychlejší zpracování dat. Avšak, vyšší výkon obvykle přichází s vyšší spotřebou energie, což může mít negativní dopad na výdrž baterie. Proto je důležité najít rovnováhu mezi výkonem a energetickou efektivností, zejména pokud je notebook často používán na cestách.

Mnoho moderních procesorů také zahrnuje integrované grafické jednotky, které jsou dostatečné pro běžné grafické úkoly. Pro uživatele, kteří plánují pracovat s graficky náročnějšími aplikacemi, je však lepší volbou notebook s dedikovanou grafickou kartou. Při výběru procesoru tedy nezapomeňte zvážit všechny tyto aspekty, aby váš nový notebook dokázal splnit všechny požadavky a zároveň vám poskytl spokojenost z používání.

Operační paměť (RAM)

Na výkon notebooku má vliv také operační paměť, neboli RAM. Ta určuje, jak efektivně může počítač zpracovávat a přepínat mezi různými úkoly. RAM funguje jako dočasný úložný prostor pro data, která procesor potřebuje k okamžitému zpracování, což umožňuje hladší a rychlejší provoz aplikací.

Pro běžné použití, jako je surfování na internetu, práce s kancelářskými dokumenty, a sledování videí, obvykle postačí 8 GB RAM. Toto množství umožňuje dostatečný multitasking bez zbytečného zpomalení systému. Pro náročnější uživatele, kteří pracují s intenzivními grafickými aplikacemi nebo hrají náročnější hry, je doporučená kapacita 16 GB RAM nebo více. Větší množství RAM zvládne složitější úlohy a zajišťuje lepší výkon i pod zátěží.

Typ paměti RAM také hraje důležitou roli. DDR3 je starší a pomalejší, zatímco DDR4 je dnes nejčastěji používaným typem díky lepší energetické efektivitě a vyšším rychlostem. DDR5 je nejnovější standard, který nabízí ještě větší rychlost a efektivitu, ale obvykle se nachází v dražších modelech.

Je také důležité zvážit možnosti rozšíření RAM. Některé notebooky nabízí volné sloty pro přidání dalších paměťových modulů, což umožňuje uživatelům zvýšit množství RAM v budoucnosti, aby mohli reagovat na zvýšené nároky na výkon nebo na aktualizace softwaru. Tímto způsobem můžete svůj notebook udržet výkonný a aktuální i po několika letech používání.

Notebook 25 000

Úložiště

Na výkon má vliv i typ úložiště. Ten je však také kromě toho důležitý i z hlediska kapacity, kterou vám poskytne pro vaše data. Existují dva hlavní typy úložišť: HDD a SSD. HDD, neboli Hard Disk Drive, je tradiční mechanické úložiště známé pro své větší kapacity a nižší cenu, avšak na úkor pomalejšího přístupu k datům a nižší odolnosti. Na druhé straně SSD, neboli Solid State Drive, nabízí rychlejší přístup k datům, vyšší odolnost a menší spotřebu energie, což je činí ideální volbou pro ty, kteří hledají rychlost a spolehlivost.

Co se týče kapacity úložiště, běžným uživatelům, kteří notebook používají pro práci s dokumenty, surfování na internetu nebo sledování filmů, obvykle postačí 256 GB SSD. Toto úložiště je dostatečné pro ukládání všeho nezbytného s rychlým přístupem k datům. Pro náročnější uživatele, kteří pracují s velkými datovými soubory nebo potřebují velké množství multimediálního obsahu, může být vhodnější volit notebooky s 512 GB nebo 1 TB SSD, které poskytují dostatek prostoru pro všechny potřebné soubory.

Rychlost úložiště je dalším klíčovým faktorem, který ovlivňuje, jak rychle se systém spustí, aplikace načtou a data se zpracují. SSD výrazně zlepšuje celkovou odezvu systému ve srovnání s HDD, což je přínosné zejména pro ty, kteří ocení rychlé a plynulé provozování systému. Kromě toho je důležité zvážit možnosti rozšíření úložiště, které mohou být užitečné, pokud se vaše potřeby v průběhu času zvýší. Některé modely nabízí sloty pro další SSD nebo možnosti připojení externích úložných zařízení, což umožňuje snadné rozšíření dostupného úložného prostoru.

Displej

Samozřejmě výběr notebooku se neodvíjí jen od jeho výkonu. Jedním z nejdůležitějších prvků je např. také displej, protože ten přímo ovlivňuje vaši každodenní interakci se zařízením. Při výběru notebooku do 25 000 Kč je důležité věnovat pozornost několika klíčovým aspektům displeje, které zahrnují rozlišení, typ panelu, velikost obrazovky a další technologie související s obrazem.

Rozlišení displeje je zásadní pro kvalitu zobrazení. Pro většinu běžných účelů je Full HD (1920 x 1080 pixelů) ideální volbou, poskytuje dobrou ostrost a detailnost obrazu vhodnou pro sledování filmů, práci s více okny a všeobecné použití. Nižší rozlišení, jako je HD (1366 x 768 pixelů), může být dostatečné pro základní úkoly, ale nabízí méně pracovní plochy a méně detailní obraz.

Co se týče typu panelu, IPS panely jsou preferované pro jejich široké úhly pohledu a lepší reprodukci barev, což je důležité pro profesionály pracující s grafikou nebo pro ty, kteří chtějí realistické barvy a obraz. TN panely mohou nabízet rychlejší odezvy, což je výhodné pro hry, ale obvykle za cenu horších úhlů pohledu a barevné přesnosti.

Velikost obrazovky by měla být zvolena na základě vaší potřeby mobility a pohodlí. Menší obrazovky (13-14 palců) jsou ideální pro časté cestování díky své lehkosti a kompaktnosti, zatímco větší obrazovky (15,6 palce a více) poskytují lepší zážitek při sledování médií a jsou vhodnější pro dlouhodobější práci.

Další technologie, jako je volba mezi matným a lesklým povrchem, může ovlivnit vaše rozhodnutí podle toho, kde a jak plánujete notebook používat. Matné obrazovky jsou lepší pro práci v jasně osvětlených prostředích, zatímco lesklé obrazovky mohou zlepšit vizuální zážitek při sledování videí v méně osvětlených prostorách. Dotykové obrazovky, nabízené u některých modelů, přidávají další vrstvu interaktivity, která může být užitečná pro specifické aplikace nebo pro uživatele preferující intuitivnější ovládání.

Výdrž baterie

Klíčová je při výběru také výdrž baterie. Ta může zásadně ovlivnit to, jak se vám bude notebook používat v každodenním životě, zejména pokud plánujete používat zařízení na cestách nebo v situacích, kde není dostupná elektrická zásuvka.

Kapacita baterie je jedním z nejdůležitějších faktorů. Vyšší kapacita baterie znamená delší výdrž, zatímco nižší kapacita může znamenat nutnost častějšího nabíjení. Moderní procesory s nízkou spotřebou energie, jako jsou například Intel Core i5 nebo Ryzen 5, mohou také pozitivně ovlivnit výdrž baterie tím, že efektivněji využívají energii.

Typ použitého displeje je dalším faktorem, který ovlivňuje výdrž baterie. Displeje s vyšším rozlišením nebo dotykové obrazovky mohou spotřebovávat více energie než displeje s nižším rozlišením nebo bez dotykové funkce. Matné obrazovky obvykle spotřebovávají méně energie než lesklé obrazovky.

Notebook

Nejlepší výrobci notebooků do 25 000 Kč

  • Lenovo: Lenovo nabízí solidní výkon a spolehlivost za přijatelnou cenu. Jejich modely v této cenové kategorii obvykle nabízejí solidní výkon pro běžné úkoly, jako je práce s dokumenty, webové prohlížení a multimediální obsah.
  • Acer: Acer je známý svými cenově dostupnými notebooky, které poskytují dobrý výkon a funkce za rozumnou cenu. Jejich notebooky do 25 000 Kč často nabízejí slušný výkon pro běžné použití a jsou vhodné pro studenty, domácí uživatele a malé firmy.
  • Asus: Asus vyniká svou škálou notebooků s různými specifikacemi a cenami. V této cenové kategorii nabízí široký výběr modelů s různými funkcemi a výkonem, takže si uživatelé mohou vybrat ten nejvhodnější pro své potřeby.
  • HP (Hewlett-Packard): HP je dalším významným hráčem na trhu s notebooky, nabízejícím širokou škálu modelů v různých cenových kategoriích. Jejich notebooky do 25 000 Kč obvykle poskytují slušný výkon a kvalitu konstrukce za rozumnou cenu.
  • Dell: Dell je známý svými spolehlivými notebooky a dobrým zákaznickým servisem. I v nižší cenové kategorii nabízí Dell solidní výkon a kvalitu konstrukce, což je dělá atraktivní volbou pro uživatele hledající notebooky do 25 000 Kč.

Často kladené otázky ohledně notebooků do 25 000 Kč

Jaké jsou nejdůležitější vlastnosti, na které bych se měl zaměřit při výběru notebooku do 25 000 Kč?

Při výběru notebooku v této cenové kategorii je důležité zaměřit se na vlastnosti jako výkon procesoru, množství paměti RAM, typ úložiště (SSD nebo HDD), grafickou kartu a kvalitu displeje.

Jaký je rozdíl mezi SSD a HDD úložištěm?

SSD (Solid State Drive) je rychlejší a spolehlivější než HDD (Hard Disk Drive). SSD má větší rychlost čtení a zápisu dat, což znamená rychlejší spouštění systému a aplikací. Naopak HDD poskytuje větší kapacitu úložiště za nižší cenu, ale je pomalejší.

Kolik paměti RAM je dostatečné pro notebook do 25 000 Kč?

Pro běžné použití a multitasking je ideální mít minimálně 8 GB paměti RAM. Některé notebooky v této cenové kategorii však nabízejí i 16 GB RAM.

Jaká je ideální velikost displeje pro notebook do 25 000 Kč?

Velikost displeje záleží na osobních preferencích. V této cenové kategorii jsou běžné velikosti displejů od 13 do 15,6 palců. Je důležité zvážit mobilnost a pohodlí při práci s notebookem.

Jaká je životnost baterie u notebooku do 25 000 Kč?

Životnost baterie se liší podle výrobce a konkrétního modelu notebooku. Obvykle se očekává životnost baterie kolem 4-6 hodin při běžném používání. Je vhodné zkontrolovat recenze a hodnocení baterie konkrétního modelu před nákupem.

Jaký je rozdíl mezi integrovanou a dedikovanou grafickou kartou?

Integrovaná grafická karta je součástí procesoru nebo základní desky a sdílí systémovou paměť s procesorem. Dedikovaná grafická karta má vlastní paměť a je určena speciálně pro zpracování grafických úloh, jako jsou hry a graficky náročné aplikace. Dedikovaná grafická karta je obvykle výkonnější než integrovaná, ale také zvyšuje cenu notebooku.

Zobrazen 1. – 12. z 100 výsledků

Přejít nahoru