Nejlepší notebooky do 30 000 Kč

Notebooky v cenové kategorii do 30 000 Kč nabízejí maximální výkon a kvalitu pro náročné uživatele. Ať už potřebujete notebook pro profesionální práci, studium nebo zábavu, v této kategorii jistě najdete to své. Abychom vám výběr usnadnili, představíme několik konkrétních modelů, které stojí za zvážení, a zároveň vám poskytneme obecné rady, jak vybrat ten nejlepší notebook v této cenové kategorii.

1. Notebook do 30 000 Kč MacBook Air 13 MacBook Air 13" M2
Kvalita a pěkný design
4.9 / 5
2. Lenovo Legion Slim 5 Lenovo Legion Slim 5
Kvalitní notebook
4.9 / 5
3. Notebook HP ProBook 450 G10 HP ProBook 450 G10
Kvalitní notebook
4.8 / 5
4. Lenovo Yoga 7 Lenovo Yoga 7
Flexibilní notebook
4.8 / 5
5. Lenovo ThinkBook 16 G6 Lenovo ThinkBook 16 G6
Kvalitní pracovní notebook
4.8 / 5

Nejlepší notebooky do 30 000 Kč

MacBook Air 13" M2

Kvalita a pěkný design
Notebook do 30 000 Kč MacBook Air 13

Klady

  • Design
  • Kvalitní provedení
  • Výkon
  • Displej
  • Rozměry a hmotnost

Zápory

  • MacOS nemusí vyhovovat každému

lze pořídit v českých e-shopech za cenu od do  

MacBook Air 13″ M2 je perfektní volbou pro ty, kteří hledají ultralehký a výkonný notebook do 30 000 Kč. S novým čipem Apple M2 je až 1,4krát rychlejší než jeho předchůdce a jeho baterie vydrží až 18 hodin, takže vás nezradí ani při dlouhých pracovních dnech. Elegantní design váží pouhých 1,24 kg a je dostupný ve čtyřech barvách. 13,6palcový Liquid Retina displej nabízí brilantní obraz a soustava čtyř reproduktorů s Dolby Atmos zajišťuje skvělý zvuk. Klávesnice Magic Keyboard s Touch ID umožňuje pohodlné a bezpečné ovládání. Díky bezproblémovému propojení s ostatními Apple zařízeními a iCloudem máte vždy přístup ke svým datům. MacBook Air 13″ M2 kombinuje vysoký výkon, dlouhou výdrž a stylový design.

MacBook Air 13" M2 se v českých internetových obchodech prodává od  .

Lenovo Legion Slim 5

Kvalitní notebook
Lenovo Legion Slim 5

Klady

  • Kvalitní provedení
  • Výkon
  • Displej

Zápory

  • Při větší zátěží trošku hlučnější

lze pořídit v českých e-shopech za cenu od do  

Lenovo Legion Slim 5 je výkonný a herní notebook do 30 000 Kč, který spojuje špičkový výkon s přenosností. Pohání ho procesor Intel Core i5-13500H 13. generace, 16 GB DDR5 RAM a grafická karta NVIDIA GeForce RTX 4050 s 6 GB paměti, což zajišťuje plynulý chod her i náročných aplikací. Má 16″ IPS displej s rozlišením 1920 × 1200, obnovovací frekvencí 144 Hz a certifikací TÜV Low Blue Light. Tento notebook váží pouhých 2,4 kg a jeho tenký design z hliníku a PC-ABS je stylový a odolný. Systém chlazení Legion ColdFront 5.0 udržuje nízké teploty i při velkém zatížení. Klávesnice s RGB podsvícením, reproduktory Nahimic Audio a dlouhá výdrž baterie s rychlým nabíjením doplňují skvělý herní zážitek. Lenovo AI Engine+ optimalizuje výkon v reálném čase, což zvyšuje FPS a přizpůsobuje nastavení pro nejlepší možný herní zážitek.

Lenovo Legion Slim 5 se v českých internetových obchodech prodává od  .

HP ProBook 450 G10

Kvalitní notebook
Notebook HP ProBook 450 G10

Klady

  • Poměr cena/výkon
  • Výkon
  • Displej
  • Provedení
  • Design

Zápory

lze pořídit v českých e-shopech za cenu od do  

HP ProBook 450 G10 je ideální notebook pro profesionály, kteří hledají spolehlivý a výkonný stroj do 30 000 Kč. Tento model kombinuje desetijádrový procesor Intel Core i7 1355U Raptor Lake, 16GB RAM DDR4 a grafiku Intel Iris Xe, což zajišťuje hladký chod i při náročných úlohách. Displej s úhlopříčkou 15,6″ a rozlišením Full HD nabízí ostrý a jasný obraz s antireflexní úpravou pro komfortní práci. Notebook disponuje podsvícenou klávesnicí, čtečkou otisků prstů a špičkovým zabezpečením HP Sure Sense. S portem USB-C, WiFi 6E, Bluetooth 5.3 a hmotností 1,79 kg je snadno přenosný a ideální pro pracovní cesty. SSD úložiště o kapacitě 512GB zajišťuje rychlé načítání systému Windows 11 Pro a dostatek prostoru pro všechny důležité soubory. HP ProBook 450 G10 představuje skvělou kombinaci výkonu, bezpečnosti a stylu.

HP ProBook 450 G10 se v českých internetových obchodech prodává od  .

Lenovo Yoga 7

Flexibilní notebook
Lenovo Yoga 7

Klady

  • Design
  • Kvalita provedení
  • Flexibilní konstrukce
  • Výkon
  • Výdrž baterie

Zápory

lze pořídit v českých e-shopech za cenu od do  

Lenovo Yoga 7 je ideální notebook pro kreativce hledající výkonný a flexibilní stroj do 30 000 Kč. Tento tablet PC s 16″ dotykovým IPS displejem nabízí rozlišení 2560 × 1600 a 100% pokrytí sRGB gamutu, což je perfektní pro grafickou práci. Výkonný procesor Intel Core i7-1360P, 16GB RAM a 1TB SSD zajišťují hladký chod i náročných aplikací. Celokovové šasi s armádní odolností a hmotností pouhých 1,98 kg je ideální pro cestování. Displej otočný o 360° umožňuje použití jako tablet se stylusem Lenovo Precision Pen 2. Výdrž baterie až 20,5 hodin s rychlým nabíjením, skvělý zvuk Dolby Atmos a FullHD webkamera s infračerveným senzorem pro rozpoznání obličeje jsou dalšími přednostmi. Podsvícená klávesnice a WiFi 6E zajišťují pohodlí a rychlé připojení. Navíc Lenovo kompenzuje emise CO2, takže s nákupem podporujete udržitelnou budoucnost. Služba Lenovo Premium Care poskytuje prémiovou podporu, což činí z Yoga 7 všestranného společníka pro práci i zábavu.

Lenovo Yoga 7 se v českých internetových obchodech prodává od  .

Lenovo ThinkBook 16 G6

Kvalitní pracovní notebook
Lenovo ThinkBook 16 G6

Klady

  • Design
  • Výkon
  • Tichý
  • Displej
  • Kvalita provedení

Zápory

lze pořídit v českých e-shopech za cenu od do  

Lenovo ThinkBook 16 G6 je ideální pracovní notebook do 30 000 Kč, který vás nezklame ani při náročných úlohách. S výkonným procesorem Intel Core i7 13700H, 16 GB RAM DDR5 a rychlým 1000GB SSD diskem nabízí vysoký výkon a plynulý chod. Jeho 16palcový IPS displej s rozlišením 1920 × 1200 a antireflexní úpravou zajišťuje skvělou viditelnost i na slunci. Kovová konstrukce s vojenskou odolností MIL-STD-810H a hmotností 1,7 kg je ideální pro časté přenášení. Dlouhá výdrž až 13 hodin na jedno nabití a rychlé nabíjení Rapid Charge vás udrží produktivní po celý den. Integrovaná čtečka otisků prstů, IR kamera a TPM 2.0 modul zajistí bezpečnost vašich dat. Tento notebook je skvělou volbou pro ty, kteří hledají spolehlivý, odolný a výkonný stroj.

Lenovo ThinkBook 16 G6 se v českých internetových obchodech prodává od  .

Co očekávat od notebooku do 30 000 Kč

V této cenové kategorii můžete očekávat solidní výkon a kvalitu. Většina notebooků v této cenové relaci bude vybavena procesory Intel Core i5 nebo AMD Ryzen 5, které poskytují dostatečný výkon pro běžné úkoly, multitasking i náročnější aplikace. 8 GB RAM je minimum, které byste měli hledat. Pro lepší výkon, zejména při práci s náročnými aplikacemi nebo při multitaskingu, se doporučuje 16 GB RAM. Co se úložiště týká SSD je v této kategorii již takřka standardem. Doporučujeme kapacitu alespoň 256 GB, ideálně však 512 GB, aby vám nechybělo místo na data a aplikace.

Full HD rozlišení (1920×1080) je minimum pro ostrý a kvalitní obraz. Pokud plánujete často cestovat, může být výhodou menší, lehčí model s 14″ displejem. Nejen při cestování jistě táké oceníte delší výdrž baterie, hlavně pro případy, kdy není k dispozici zdroj elektrické energie. Výdrž baterie by proto měla být alespoň 6-8 hodin při běžném používání. To zajišťuje, že notebook vydrží celý pracovní den bez nutnosti nabíjení.

Notebook do 30 000 Kč
Notebook do 30 000 Kč

Jak vybrat notebook do 30 000 Kč

Výběr notebooku do 30 000 Kč může být složitý úkol, zejména kvůli široké škále dostupných modelů a specifikací. V této cenové kategorii můžete očekávat vysoký výkon, kvalitní konstrukci a moderní funkce, které uspokojí potřeby jak profesionálů, tak náročných uživatelů.

Určete si své potřeby a účel použití

Nejprve je důležité si ujasnit, k čemu budete notebook používat. Různé typy uživatelů mají různé požadavky. Pokud například potřebujete notebook na práci s kancelářskými aplikacemi, prezentacemi nebo pro práci na dálku, zaměřte se na modely s výkonnými procesory, dostatkem paměti RAM a kvalitním displejem. Pro studenty je zase důležitá přenosnost, dlouhá výdrž baterie a dostatek úložného prostoru pro dokumenty a studijní materiály.

Hráči by naopak měli hledat herní notebooky s výkonnou grafickou kartou, vysokou obnovovací frekvencí displeje a dostatečným chlazením. Pro profesionální práci s grafikou, videem nebo hudbou je pak zase důležitý kvalitní displej, výkonný procesor a dostatek úložného prostoru.

Zvolte správný procesor (CPU)

Výběr správného procesoru je klíčovým faktorem při nákupu notebooku, protože procesor (CPU) určuje, jak rychle a efektivně bude váš počítač schopen zpracovávat různé úkoly. V cenové kategorii do 30 000 Kč máte na výběr několik výkonných možností, které zvládnou jak běžné, tak náročnější úkoly.

Intel Core i5 procesory jsou jednou z nejpopulárnějších voleb v této cenové kategorii. Tyto procesory poskytují vynikající výkon pro většinu uživatelů, včetně těch, kteří potřebují notebook pro kancelářskou práci, prohlížení webu, multimediální využití nebo lehké hraní her. Intel Core i5 je známý svou rovnováhou mezi cenou a výkonem, a nabízí dostatečnou rychlost a efektivitu pro běžné i středně náročné aplikace. Nejnovější generace Intel Core i5 procesorů, jako je například i5-1135G7, nabízí vylepšenou integrovanou grafiku Iris Xe, která umožňuje plynulé přehrávání videí ve vysokém rozlišení a lehké hraní her.

Pokud hledáte alternativu k Intel procesorům, AMD Ryzen 5 je skvělou volbou. Procesory Ryzen 5 jsou často cenově výhodnější než jejich Intel ekvivalenty, přičemž nabízejí podobný nebo lepší výkon. Ryzen 5 procesory, jako je Ryzen 5 4500U nebo 4600H, jsou vybaveny výkonnými integrovanými grafickými jednotkami, které zvyšují jejich schopnosti v oblasti grafického zpracování a multitaskingu. Díky vyššímu počtu jader a vláken (threads) jsou procesory Ryzen 5 obzvláště efektivní při multitaskingu a zpracování více aplikací současně, což ocení uživatelé, kteří pracují s náročnějšími aplikacemi nebo potřebují vysoký výkon pro práci s videem a grafikou.

Pro uživatele, kteří potřebují ještě vyšší výkon a jsou ochotni investovat do horní části cenového spektra, jsou vhodné Intel Core i7 nebo AMD Ryzen 7 procesory. Tyto procesory nabízejí vyšší taktovací frekvence a více jader, což je ideální pro náročné úkoly, jako je renderování videa, práce s 3D grafikou nebo hraní moderních her na vysoké detaily. Intel Core i7, například model i7-1165G7, přináší výrazný nárůst výkonu oproti Core i5, což se projeví zejména při práci s náročnými aplikacemi. Podobně AMD Ryzen 7, jako například Ryzen 7 4800H, nabízí excelentní vícevláknový výkon, což je užitečné pro uživatele, kteří provádějí paralelní zpracování dat nebo provozují virtuální stroje.

Při výběru procesoru je také důležité zvážit jeho energetickou efektivitu, zejména pokud plánujete používat notebook na cestách. Moderní procesory Intel i AMD jsou navrženy tak, aby poskytovaly vysoký výkon při nízké spotřebě energie, což prodlužuje výdrž baterie a umožňuje delší práci bez nutnosti nabíjení. Procesory s nízkým tepelným vyzařováním (TDP) také přispívají k tichému a chladnému provozu notebooku, což je důležité pro pohodlné použití v různých prostředích.

Hry na notebooku do 30 000 Kč
Notebooky v cenové relaci do 30 000 Kč zvládají klidně i náročnější hry

Paměť (RAM)

Paměť RAM je klíčová pro hladký běh aplikací a multitasking. Minimum pro běžné úkoly a multitasking v dnešní době je 8 GB RAM, což je naprosto dostačující pro běžnou kancelářskou práci, prohlížení webu a lehčí aplikace. Pro náročnější uživatele je pak ideálem 16 GB, a to obzvlášť u těch, kteří pracují s grafickými programy, videem nebo hrají hry. Vyšší paměť RAM totiž umožňuje plynulejší běh aplikací a to hlavně u více aplikací současně.

Úložiště (SSD vs. HDD)

Celkový výkon notebooku také ovlivňuje rychlost a kapacita úložiště. SSD disky nabízí výrazně rychlejší čtení a zápis dat než tradiční HDD. Doporučuje se minimálně 256 GB SSD, ideálně 512 GB, pro rychlý start systému a aplikací. HDD disky naproti tomu dokáží nabídnout větší kapacitu za nižší cenu, ale na druhou stranu také pomalejší výkon. V této cenové kategorii je proto lepší volit SSD nebo kombinaci SSD + HDD.

Displej

Kvalitní displej je zásadní pro pohodlnou práci i zábavu. Full HD (1920×1080) rozlišení je absolutní minimum pro ostrý a kvalitní obraz. Vyšší rozlišení jako QHD nebo 4K mohou být dostupná v dražších modelech. 14″ displej je ideální pro přenosnost, zatímco 15.6″ poskytuje větší pracovní plochu. Volba závisí na vašich preferencích a potřebách. Zapomenout nesmíme ani na typ panelu. IPS panely nabízejí lepší barvy a širší pozorovací úhly než TN panely.

Výdrž baterie

Dlouhá výdrž baterie je klíčová pro práci na cestách a v terénu. Hledejte modely s minimální výdrží 6-8 hodin při běžném používání. Některé modely mohou nabídnout i více než 10 hodin výdrže, což je ideální pro celodenní práci bez nutnosti nabíjení.

Konstrukce a hmotnost

Kvalitní konstrukce a nízká hmotnost jsou důležité faktory pro přenositelnost a odolnost notebooku. Kovové šasi (např. hliník) je odolnější než plastové, ale může být těžší. Lehčí notebooky jsou pohodlnější pro časté přenášení. Hledejte modely pod 2 kg, pokud často cestujete.

Konektivita a porty

Kvalitní konektivita zajišťuje, že budete moci notebook snadno propojit s různými periferiemi a zařízeními, což zvyšuje jeho flexibilitu. V této cenové kategorii byste měli očekávat širokou škálu portů a konektivních možností, které pokryjí většinu vašich potřeb.

Začněme s USB porty, které jsou naprostým základem pro připojení většiny periferních zařízení, jako jsou myši, klávesnice, externí disky a další. V ideálním případě by měl notebook mít alespoň dva USB-A porty, které jsou stále nejrozšířenějším typem. Navíc se stále více prosazuje USB-C port, který nabízí vyšší přenosové rychlosti a univerzálnější použití. USB-C porty často podporují rychlé nabíjení, přenos dat a připojení k externím displejům prostřednictvím protokolu DisplayPort nebo Thunderbolt 3 či 4. Přítomnost USB-C portu tedy výrazně zvyšuje flexibilitu notebooku.

Dalším důležitým portem je HDMI nebo DisplayPort, které slouží k připojení externích monitorů, projektorů nebo televizorů. HDMI je nejběžnější volbou a umožňuje přenášet video i zvuk v kvalitě až 4K. DisplayPort nabízí podobné možnosti, ale s vyššími přenosovými rychlostmi a pokročilejšími funkcemi, což je výhodné zejména pro profesionální grafické a video aplikace. V některých případech může být užitečný také VGA port pro připojení ke starším monitorům a projektorům, i když v moderních noteboocích je již méně častý.

Ethernetový port (RJ-45) je dalším důležitým prvkem, zejména pokud potřebujete stabilní a rychlé připojení k internetu prostřednictvím kabelu. I když je dnes většina připojení realizována přes Wi-Fi, kabelové připojení nabízí vyšší stabilitu a rychlost, což je výhodné například pro online hry, streamování videa ve vysoké kvalitě nebo stahování velkých souborů. Většina notebooků v této cenové kategorii stále zahrnuje Ethernetový port, i když u ultratenkých modelů může být nahrazen adaptérem.

Další praktickou funkcí je čtečka paměťových karet, která je obzvláště užitečná pro fotografy a tvůrce multimédií. Umožňuje rychlý přenos fotografií a videí z fotoaparátů nebo dronů bez potřeby externí čtečky. Nejčastěji se setkáte s čtečkami pro SD karty, které jsou nejběžnějším typem paměťových karet.

Pro uživatele, kteří často využívají sluchátka nebo mikrofon, je důležitý také kombinovaný audio jack. Tento port umožňuje připojení sluchátek, externích reproduktorů nebo mikrofonu, což je užitečné pro videokonference, online výuku nebo poslech hudby.

V neposlední řadě je dobré zmínit i Wi-Fi a Bluetooth konektivitu. Moderní notebooky by měly být vybaveny alespoň Wi-Fi 5 (802.11ac) nebo ideálně Wi-Fi 6 (802.11ax), které nabízejí vyšší rychlosti a lepší výkon v přetížených sítích. Bluetooth 5.0 nebo novější je také standardem, umožňující připojení bezdrátových periferií, jako jsou myši, klávesnice, sluchátka a další zařízení.

Notebook Dell do 30 000 Kč
Notebook Dell do 30 000 Kč

Oblíbené značky notebooků do 30 000 Kč

V cenové kategorii do 30 000 Kč najdete širokou škálu notebooků od různých výrobců. Každý z těchto výrobců má své specifické silné stránky, které je dobré vzít v úvahu při výběru.

  • Dell – Dell je známý svou spolehlivostí a kvalitním zpracováním svých notebooků. V této cenové kategorii nabízí řadu Inspiron, která je oblíbená pro svůj výkon a robustnost. Dell Inspiron 15 5000 je například vybaven procesorem Intel Core i5, 8 GB RAM a 512 GB SSD, což z něj dělá ideální volbu pro běžné uživatele i profesionály. Dell také poskytuje vynikající zákaznickou podporu a možnosti rozšířené záruky.
  • Lenovo – Lenovo je jedním z největších výrobců notebooků na světě a je známý svou širokou nabídkou modelů pro různé potřeby. V kategorii do 30 000 Kč vyniká řada ThinkBook, která kombinuje výkon s kompaktním designem. Model Lenovo ThinkBook 14 s procesorem AMD Ryzen 5 a 16 GB RAM je výbornou volbou pro profesionály, kteří hledají spolehlivý a přenosný notebook. Lenovo také nabízí řadu IdeaPad, která je cenově dostupnější a vhodná pro studenty a domácí uživatele.
  • HP – HP nabízí širokou škálu notebooků vhodných pro různé účely. V této cenové kategorii je populární řada Pavilion, která nabízí dobrý poměr cena/výkon a často obsahuje dotykové obrazovky a konvertibilní designy. HP Pavilion x360 je příkladem modelu, který poskytuje flexibilitu díky otočnému displeji a solidnímu výkonu díky procesoru Intel Core i5 a 8 GB RAM. HP také klade důraz na design a kvalitní konstrukci.
  • ASUS – ASUS je známý svými inovativními technologiemi a kvalitním zpracováním. V kategorii do 30 000 Kč je populární řada VivoBook, která se vyznačuje moderním designem a slušným výkonem. Model ASUS VivoBook S15 s procesorem Intel Core i5, 8 GB RAM a 512 GB SSD je skvělou volbou pro studenty a běžné uživatele. ASUS také nabízí řadu ZenBook, která poskytuje prémiový design a vyšší výkon, i když v této cenové kategorii může být dostupná pouze ve svých základních konfiguracích.
  • Acer – Acer nabízí širokou škálu notebooků, které jsou cenově dostupné a poskytují dobrý výkon. V této cenové kategorii je populární řada Aspire, která nabízí výkonné a všestranné notebooky. Acer Aspire 5 s procesorem Intel Core i5, 8 GB RAM a 512 GB SSD je skvělou volbou pro uživatele, kteří hledají dobrý výkon za rozumnou cenu. Acer také poskytuje modely s dedikovanými grafickými kartami, které jsou vhodné pro lehčí hraní her a grafické práce.
  • MSI – MSI je známý především svými herními notebooky, ale nabízí i modely vhodné pro běžné uživatele a profesionály. V kategorii do 30 000 Kč najdete například modely z řady Modern, které kombinují elegantní design s výkonnými komponentami. MSI Modern 14 s procesorem Intel Core i5, 8 GB RAM a 512 GB SSD je ideální pro uživatele, kteří hledají stylový a výkonný notebook pro každodenní použití.

Zobrazen 1. – 12. z 92 výsledků

Přejít nahoru