Nejlepší notebooky do 15 000 Kč

Sháníte levný notebook pro domácí používání, ale bojíte se, že bude příliš pomalý a nebude nic umět? Tento problém byste možná měli před pár lety, ale dnes už se naštěstí dá pořídit slušný notebook i do 15 000 korun. Samozřejmě nesmíte očekávat žádná herní děla, která rozjedou nejnovější tituly na plné detaily, ale za své peníze dostanete mašinku, která vám nabídne svižný a plynulý chod pro běžnou práci, sledování videí a třeba i hraní méně náročných her.

1. Dell Vostro 3525 Dell Vostro 3525
Kvalitní notebook cena/výkon
4.9 / 5
2. Lenovo V15 G4 Lenovo V15 G4
Poměr cena/výkon
4.9 / 5
3. Acer Aspire 5 Acer Aspire 5
Poměr cena/výkon
4.5 / 5
4. HP 250 G9 HP 250 G9
Výhodná cena
4.3 / 5
5. ASUS Vivobook Go 15 E510MA ASUS Vivobook Go 15
Levný notebook
4.1 / 5

Nejlepší notebooky do 15 000 Kč

Dell Vostro 3525

Kvalitní notebook cena/výkon
Dell Vostro 3525

Klady

  • Cena
  • Poměr cena/výkon
  • Kvalita a provedení konstrukce

Zápory

  • Pro někoho málo USB portů

lze pořídit v českých e-shopech za cenu od do  

Dell Vostro 3525 představuje vynikající volbu pro ty, kteří hledají spolehlivý a výkonný notebook pro práci či každodenní běžné použití. Jeho šestijádrový procesor AMD Ryzen 5 5500U, doplněný o rychlou 16GB operační paměť DDR4, zaručuje plynulý běh aplikací a multitasking bez zbytečných zdržení. Příjemným překvapením je 15,6 palcový Full HD displej s frekvencí 120Hz, který díky antireflexní úpravě a technologii Dell ComfortView Plus nabízí komfortní sledování bez odlesků a s minimálním vyzařováním škodlivého modrého světla. Navíc, díky úzkým rámečkům na třech stranách displeje, je vizuální zážitek ještě intenzivnější. Dell Vostro 3525 také překvapí svou odolnou, ale přesto lehkou konstrukcí, vážící pouhých 1,83 kg, což z něj dělá ideálního společníka na cesty.

Co se týče konektivity, tento model je skutečně komplet vybaven. Nabízí rychlé bezdrátové připojení díky WiFi 5, gigabitový ethernet pro spolehlivé kabelové připojení a širokou škálu portů včetně USB 3.2 Gen 1 a USB-C, které usnadňují připojení různých periferních zařízení. Pro bezpečnější přihlašování je k dispozici čtečka otisků prstů. Nechybí ani webkamera s HD rozlišením pro čistý obraz při videokonferencích a podsvícená klávesnice, která umožní pohodlnou práci v jakémkoli osvětlení. Funkce ExpressCharge je dalším významným přínosem, umožňující doplnit energii baterie na 80 % během pouhé hodiny, což je v dnešní uspěchané době neocenitelná vlastnost. Výrobce myslel i na chlazení, kdy zvýšený závěs displeje zlepšuje proudění vzduchu a zajišťuje efektivnější odvod tepla. Dell Vostro 3525 je tak ideálním řešením pro uživatele hledající kombinaci výkonu, portability a konektivity v jednom elegantním balení.

Dell Vostro 3525 se v českých internetových obchodech prodává od  .

Lenovo V15 G4

Poměr cena/výkon
Lenovo V15 G4

Klady

  • Poměr cena/výkon
  • Displej
  • Pěkný design

Zápory

  • Chybí čtečka otisků prstů

lze pořídit v českých e-shopech za cenu od do  

Lenovo V15 G4 představuje skvělou volbu pro uživatele hledající kombinaci výkonu, mobility a kvality zpracování. V srdci tohoto notebooku tiká výkonný osmijádrový procesor Intel Core i5 13420H z nejnovější generace Raptor Lake, který společně s 16GB operační pamětí DDR4 a integrovanou grafickou kartou Intel UHD Graphics zajišťuje plynulý chod všech aplikací a bezproblémové multitaskingové využití. S kapacitou SSD disku 512GB bude start systému, aplikací a přístup k datům bleskově rychlý. Notebook je vybaven 15,6″ Full HD displejem s antireflexní úpravou, který poskytuje jasný a ostrý obraz, čímž zvyšuje komfort práce i při dlouhodobém používání. Jeho lehké kompaktní provedení s hmotností pouhých 1,67 kg a odolná konstrukce zajišťují, že tento notebook bude vaším spolehlivým společníkem na cestách i v kanceláři.

Bezpečnost vašich dat je u Lenovo V15 G4 na prvním místě, díky integrovanému šifrovacímu firmware TPM 2.0, který ochrání vaše citlivé informace. Pro ty, kdo často komunikují online, je notebook vybaven kvalitní webkamerou a mikrofonem, což spolu s reproduktory certifikovanými Dolby Audio umožňuje uskutečňovat živé videokonference s čistým a zřetelným zvukem. Notebook také nabízí široké spektrum konektivity včetně USB 3.2 Gen 1, USB-C a Wi-Fi 5, umožňující snadné a rychlé připojení k externím zařízením a internetu. Ať už pracujete z domova, kanceláře nebo jste neustále na cestách, Lenovo V15 G4 s testovanou odolností proti otřesům, vibracím a extrémním teplotám je navržen tak, aby vám poskytl spolehlivost a výkon, který potřebujete pro každodenní úkoly.

Lenovo V15 G4 se v českých internetových obchodech prodává od  .

Acer Aspire 5

Poměr cena/výkon
Acer Aspire 5

Klady

  • Dobrý poměr cena/výkon
  • Pěkný design
  • Pevná konstrukce
  • Nízká hmotnost

Zápory

lze pořídit v českých e-shopech za cenu od do  

Acer Aspire 5 je stylový notebook, který kombinuje moderní design s vysokou funkcionalitou. S procesorem Intel Core i5 12450H 12. generace, 16GB operační pamětí DDR4 a integrovanou grafikou Intel Iris Xe je tento notebook připraven na multitasking a náročné aplikace. Jeho 15.6″ IPS antireflexní displej s rozlišením 1920 × 1080 a úzkými rámečky poskytuje bohaté barvy a vysokou kvalitu obrazu. S SSD 512GB diskem máte dostatek místa pro všechny vaše soubory a rychlé spouštění aplikací. Klávesnice s podsvícením a numerickou částí zlepšuje komfort psaní ve špatně osvětlených prostředích a čtečka otisků prstů dodává extra vrstvu zabezpečení. K tomu je notebook vybaven dvoupásmovou WiFi 6E, Bluetooth a širokou škálou portů včetně USB 3.2 Gen 1 a USB-C. Acer Aspire 5 váží pouhých 1,77 kg a je vybaven operačním systémem Windows 11 Home, což z něj dělá ideálního společníka pro práci i zábavu.

Acer Aspire 5 se v českých internetových obchodech prodává od  .

HP 250 G9

Výhodná cena
HP 250 G9

Klady

  • Nízká cena
  • Rozměry a hmotnost
  • Poměr cena/výkon

Zápory

  • Vzhledem k ceně není moc co vytknout

lze pořídit v českých e-shopech za cenu od do  

Ze stejné stáje jako notebook na předchozím místě je i HP 250 G9. Notebook je cenově dostupný a spolehlivý přístroj pro každodenní použití. Nabízí 15,6palcový displej s rozlišením HD, procesor Intel Core i3-1115G4, 8 GB paměti RAM a 256 GB SSD disk (dle zvolené konfigurace). Notebook je vybaven také integrovanou grafickou kartou Intel UHD Graphics, webkamerou, Wi-Fi, Bluetooth a čtečkou otisků prstů. Notebook HP 250 G9 je vhodný pro práci s kancelářskými aplikacemi, surfování na internetu, sledování videí nebo poslech hudby. Jeho výhodou je nízká hmotnost (1,78 kg) a dlouhá výdrž baterie (až 10 hodin). Notebook HP 250 G9 je skvělou volbou pro ty, kteří hledají kvalitní a levný notebook pro běžné použití.

HP 250 G9 se v českých internetových obchodech prodává od  .

ASUS Vivobook Go 15

Levný notebook
ASUS Vivobook Go 15 E510MA

Klady

  • Cena
  • Poměr cena/výkon
  • Výdrž baterie
  • FullHD displej

Zápory

  • Pevný disk pouze 128 GB

lze pořídit v českých e-shopech za cenu od do  

Pokud hledáte cenově dostupný a kompaktní notebook pro každodenní práci a zábavu, může vás zaujmout ASUS Vivobook Go 15. Jedná se o lehký a elegantní přístroj s 15,6″ Full HD displejem s tenkými rámečky, který nabízí ostrý a jasný obraz. Notebook je poháněn dvoujádrovým procesorem Intel Celeron N4020 s grafikou Intel UHD Graphics 600, který zvládne běžné úkoly jako surfování na internetu, psaní dokumentů nebo sledování videí. Notebook disponuje 4 GB operační paměti DDR4 a 128 GB flashovým úložištěm pro rychlé načítání dat a aplikací. Notebook má také podsvícenou klávesnici se žlutě ohraničenou klávesou Enter, numerickou klávesnici, touchpad s podporou gest a webkameru. Notebook je vybaven technologiemi ASUS Splendid a SonicMaster pro kvalitní obraz a zvuk. Notebook má výdrž baterie až 8 hodin a design bez ventilátoru pro tichý provoz. Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 11 S, který je optimalizován pro vysokou rychlost a bezpečnost.

ASUS Vivobook Go 15 se v českých internetových obchodech prodává od  .

Jak vybrat notebook do 15 000 Kč a na co si dát pozor?

Je reálné pořídit slušný notebook i s menším rozpočtem? Samozřejmě. Sice se nevyhnete drobným kompromisům, ale v dnešní době to není už takový problém.

Rozhodně ale od notebooků v této cenové neočekávejte zázraky a držte se s vašimi požadavky zdravě u země. Doba se sice posunula výrazně kupředu a za 15 000 korun se dá pořídit relativně slušný notebook. Nepočítejte s tím, že na takovém stroji budete hrát nejnovější hry nebo dělat náročnější úkony. Tato relativně nízká cena je kompenzována samozřejmě výkonem, ovšem pokud hledáte spolehlivý počítač do kanceláře, školy nebo jen tak domů na práci, pak si rozhodně máte z čeho vybírat. Výrobci totiž vědí, o co je zájem, a proto si budete mít z čeho vybírat.

Notebook do 15 000 Kč
Jak vybrat nejlepší notebook do 15 000 Kč?

Nejprve je důležité vědět, za jakým účelem daný notebook kupujete

Rozpočet již máte pevně určený a zbývá ještě účel, za kterým si jej pořizujete. Tyto levnější notebooky by se jednoduše daly rozdělit dle využití na několik kategorií, kde vždy něco převažuje a něco naopak lehce zaostává.

A na co se při nákupu tedy zaměřit?

Na trhu je tisíce notebooků, které můžete pořídit do 15 000 korun, a přesto je prakticky každý v něčem jiný, což vám může razantně ztížit výběr. Mají rozdílné komponenty, velikost, tvar, parametry a vy v tom všem musíte najít ten pravý. My se vám s tímto nelehkým úkolem pokusíme poradit a níže se podíváme na co se zaměřit a čemu se vyvarovat.

Velikost displeje a jeho rozlišení

Pro začátek byste měli být rozhodnutí, jak velký displej vlastně chcete a následně podle tohoto vycházet dále. Standardní velikost je 15,6 palců a setkáme se tak s ním u nejvíce modelů, avšak běžně se setkáváme s modely velikostí od 13 do 17 palců. Pokud tedy nemáte nějaké speciální požadavky, pak bude nejlepší držet se velikosti 15,6, jelikož zde budeme mít logicky největší výběr.

Spíše, než samotná velikost by nás ale mělo zajímat rozlišení. Zde platí opravdu jednoduché pravidlo. Čím větší, tím lepší. Ovšem u notebooku o velikosti 15,6 palce vám bude naprosto stačit Full HD (1920 x 1080), které je dnes považováno za standard a najdeme jej v naprosté většině notebooků. Samozřejmě, pokud se vám podaří v této cenové relaci model, který disponuje rozlišením 2K nebo 4K, pak je to určitá výhoda. Rozhodně se ale vyhněte rozlišení menšímu, než je FULL HD.

Úložný prostor pro vaše data a zvolený druh disku

Ať je využití vašeho notebooku jakékoliv, volné místo budete potřebovat v každém případě. Doporučujeme startovat alespoň na 256 GB, které už vystačí většině na delší dobu. Menší velikosti pevných disků jsou spíše na obtíž a při této volbě vás bude mnohdy čekat rozhodování, co smazat a co ponechat. Čím větší velikost zvolíte, tím větší volnost budete mít, alespoň, co se uchovávání dat týká.

Pokud se ptáte, jaký typ disku zvolit, pak zde je opět jednoduchá odpověď. Dnes je všechno rychlejší a pravděpodobně chcete, aby i počítač pracoval rychle. K tomu vám v naprosté pohodě poslouží obyčejný SSD disk, který je dnes cenově dostupný a nabízí dostatečnou rychlost a na rozdíl od starých HDD i delší životnost a menší šanci na to, že se mechanicky poškodí. Navíc, není problém kdykoliv dokoupit další disk a získat tak další místo navíc. Naprostá většina notebooků totiž má místo na více než jeden.

Procesor
Kvalitní procesor je základ

Baterie

Výdrž baterie je pro některé jeden z hlavních faktorů. Ať už víte, že v místě, kde jej budete používat není možnost nabíjení nebo sebou jen nechcete tahat nabíječku. To, jak dlouho vám váš notebook vydrží je závislé hlavně na typu baterie. Momentálně se dají pořídit tři, a to buď 3 článkové, 6 článkové nebo 9 článkové.

Logicky jste si asi odvodili, že čím více těchto článků baterie má, tím déle vám na jedno nabití vydrží. A rozdíl je docela znatelný. Taková 3článková vám zůstane nabitá stěží dvě hodiny. 6článková už se může pochlubit průměrnou výdrží mezi dvěma a čtyřmi hodinami a 9článková nabízí maximální možný komfort v podobě až šesti hodin výdrže. Při koupi tedy dobře zvažte, co od baterie očekáváte, ale výrazně doporučujeme dát ruce pryč od 3 článkových.

Operační paměť

S neustále se zlepšujícími a výkonnějšími  programy, hrami a systémy se nekompromisně zvedají nároky na operační paměť. Čím více máte této paměti volné, tím rychleji se vám budou spouštět programy, samotný systém a spousta dalších operací, které na počítači děláte. Jak jsme již zmínili, nároky jsou dnes celkem velké, a proto doporučujeme sáhnout minimálně po 8 GB RAM. Případně si zjistit, zda má váš vybraný notebook volné sloty, pro případné dokoupení dalších pamětí.

Procesor

Kvalitní procesor je základ. Dnes můžeme najít v noteboocích převážně procesory od firmy Intel nebo AMD. Každá z těchto značek má své fanoušky a kvalitativně jsou dle nás již na podobné úrovni. Je to tedy spíše otázka preferencí, co se značky týká. Druhou věcí je samotný takt procesoru a počet jader, případně zda umí boost nebo jiné vychytávky. Samozřejmě i zde platí, že čím jsou čísla vyšší, tím je zpravidla procesor výkonnější a nabídne vám tak plynulejší chod pro váš počítač.

Procesor
Kvalitní procesor je základ

Grafická karta

Tahle otázka se nás u většiny modelů nebude týkat, jelikož v této finanční hranici notebooky mají integrované grafické karty, které na rozdíl od samostatných grafických karet nenabídnou takový výkon. Nicméně ty, které jsou již součástí nebývají v dnešní době vůbec špatné a bez problému vám vystačí na běžné věci. Takže sledování videí, jednoduché úpravy fotek nebo starší hry nebudou žádný problém.

Přehled v tom na to se zaměřit a čemu se vyvarovat již máte a zbytek je jenom na vás. Ale věřte, že po chvilce hledání určitě narazíte na takový stroj, který vám bude vyhovovat i s tímto malým rozpočtem.

Zobrazen 1. – 12. z 61 výsledků

Přejít nahoru